قالب وردپرس درنا توس
Breaking News
Home / Световна технология / Астрономите може би са открили една от земните призрачни луни на прах

Астрономите може би са открили една от земните призрачни луни на прахЕдин или двама призрачни спътника на прах можеха да орбитат земята, според ново проучване на 60-годишна идея.

Масивните обекти се привличат взаимно чрез гравитация. Но ако имате няколко огромни предмета с точните маси, тяхното общо гравитационно поле може да причини някои аномалии – като гравитационни точки – които могат да поддържат нещата стабилни. Учените откриха предмети в орбита около тези "Lagrange точки", създадени от комбинираното гравитиране на Слънцето и Марс, Слънцето и Нептун, Слънцето и Юпитер. Изследователите вече съобщават облаци от прах, наречени облаци прах на Кордилевски, в Lagrange точки, създадени от Земята и Луната.

Швейцарският математик Леонхард Ойлер прогнозира първите три лагрангийски точки в такива системи през 1

767 г., а италианският астроном Джоузеф-Луи Лагранж прогнозира още две точки през 1772 г. Днес учените знаят всичко за тях – космическия телескоп на НАСА Джеймс Уеб ще орбитира Слънцето и Земята в стабилна Lagrange точка, наречена L2.

Земята и Луната са в правилните пропорции, така че определено количество маса обикаля орбитата на системата при L4 и L5 – двете Lagrange точки, открити от самия Lagrange. Полският учен Казимирц Кордилевски откри доказателства за облаци от прах през 1961 г. в близост до L5. Оттогава тези прахови облаци едва ли са изследвани. Но през последните два месеца форумите на учените са разследвали дали тези облаци могат да съществуват, независимо от допълнителната тежест на слънцето или на неговите слънчеви ветрове, които потенциално биха могли да отхвърлят такъв облак.

Отборът на Eötvös Loránd University започва да изгражда математическа симулация, базирана на уравненията на система, съдържаща Слънцето, Земята, Луната и четвъртия прахов облак. Те открили, че в L5 е напълно възможно да се появи вихрушка, постоянно променяща се облак от прах, според първата от двете есета в Месечните доклади на Кралското астрономическо дружество. Това бе потвърдено и от друг анализ на екип от руски учени, публикуван месец преди това.

Но всъщност те ще видят облак Кордилевски? Екипът започна с частната обсерватория за изследване автор Judit Slíz-Balogh в Badacsonytördemic, Унгария, със специални лещи, които измерваха поляризацията на светлината – по същество ориентацията на съответното електрическо поле, докато пътуваше през космоса. Надяваха се, че могат да видят подписа на облака прах на Кордилевски от поляризацията на светлината, идваща от L5.

Те го намериха, но не без усилие. "След няколко месеца на постоянство (защото в Унгария е трудно да се намерят безлунни и безоблачни добри нощи) успяхме да стигнем до [Kordylewski dust cloud] около Lagrange Point L5 за две последователни нощи", пишат в Второ издание на месечните доклади на Кралското астрономическо дружество

Въпреки че екипът има моделиране и наблюдение, за да го подкрепи, все още си струва да се третира тяхното заключение със зърно от сол. Според доклада техните наблюдения могат да бъдат преходен феномен и всеки прах, който видяха, лесно може да бъде издухан от гравитационните орбитални въздействия от други планети или от слънчеви ветрове. Много други телескопи, както и японска сонда, не са открили никакви доказателства за праха – въпреки че други имат наблюдения. Може би това е нещо друго, въпреки че изследователите са внимавали да изключат други възможни източници на тази поляризирана светлина. Изследователите твърдят, че техният метод за наблюдение на поляризацията осигурява по-добър начин за намиране на облака от прах.

Така ли е облакът наистина там? Последните доказателства сочат към "да" – и ако наистина е там, това означава, че имаме най-малко една, ако не и две чаши, с друг прах облак в L4. Spoooooky!

[MNRAS, MNRAS]


Source link