Breaking News
Home / Джаджи / Беларус затвори интернет на фона на противоречиви избори

Беларус затвори интернет на фона на противоречиви избориИнтернет връзка и Услугата за мобилни телефони в Беларус не е достъпна от неделя вечер след спорадични повреди в ранната сутрин и през целия ден. Прекъсването на връзката, което включва стационарни телефони, изглежда е наложено от правителството прекъсване поради широко разпространените протести и нарастващите социални вълнения по време на президентските избори в Беларус в неделя.

Продължаващото затваряне допълнително обърка страната с около 9,5 милиона жители. Официалните резултати от изборите тази сутрин показаха, че петгодишният президент Александър Лукашенко спечели шести мандат с около 80 процента от гласовете. В цялата страна протестите срещу правителството на Лукашенко, включително критиките към външната му политика и боравенето с пандемията Covid-1

9, се увеличиха в дните, предхождащи изборите, и избухнаха в неделя вечерта. Правителството отговори на протестите, като мобилизира полицията и въоръжените сили, особено в столицата Минск. Междувременно кандидатите за опозиция и протестиращите твърдят, че изборите са били фалшифицирани и смятат, че резултатите са незаконни.

В понеделник Лукашенко каза в интервю, че прекъсванията в интернет са дошли от чужбина, а не са резултат от инициатива на беларуското правителство. Екипът за реагиране в извънредни ситуации на Беларус (CERT) издаде изявление в неделя, в което обвинява широко разпространените откази за обслужване на атаки, особено срещу Комитета за държавна сигурност и вътрешното министерство на страната, за причиняване на “проблеми с оборудването”. Белоруският управляван от интернет доставчик RUE Белтелеком заяви в изявление в понеделник, че работи за отстраняване на прекъсванията и възстановяване на услугата след “няколко кибератаки с различна интензивност”. Външните наблюдатели са посрещнали скептицизма на тези твърдения.

“Истината за това, което се случва в Беларус, в момента не е известна, но няма данни за DDoS атака. Не може да се изключи, но няма външни индикации, които виждаме”, казва Алп Токер. Директор на непартийната група за проследяване на свързаност NetBlocks. След полунощ в неделя, NetBlocks забеляза прекъсване, което до голяма степен остана незабелязано от населението на Беларус предвид часа, но интернет инфраструктурата на страната става все по-разклатена след това. “Тогава, точно когато анкетите започват сутринта, има повече проблеми и той наистина продължава и продължава и напредва”, казва Токер. “Тогава големият прекъсване, което преживя NetBlocks, започна веднага след като анкетите се затвориха и продължиха.”

Прекъсването дори се е разширило до виртуалните частни мрежи – често срещано решение за прекъсване на интернет или цензура – повечето от които са недостъпни. “Беларус не инвестира много в обходна технология, защото хората там не трябваше”, казва Токер.

Сега има някои изолирани доказателства, че прекъсванията са били планирани и евентуално дори, че правителството е предупредило предварително някои компании и институции. Очакващ доклад от руския вестник в събота Московски комсомолец включва интервю с продавач, който предупреждава журналистите, които се опитват да закупят SIM карти, че правителството е предупредило, че още през тази нощ може да настъпи широко прекъсване на свързаността.

Още във вторник, 4 август, публикация, разпространена по Telegram, твърди, че показва екранна снимка на имейл, изпратен от служител на беларуска банка, предупреждаващ клиентите, че цифровото банкиране може потенциално да се провали.

“Мисля, че всички разбират, че това е причинено от правителството, но операторите не искат публично да го признаят”, каза Франак Вячорка, журналист в Минск, пред WIRED. “Сякаш никой не знае какво се случва. Никой не иска да поеме отговорност.”

Провалите се случват, когато правителствата по целия свят, включително Иран, Етиопия и Индия, все по-често използват интернет затъмнения като инструмент за репресии и авторитарен контрол, за да потушат масовите протести и гражданските вълнения. Провалите в връзката, свързани с изборите, също стават по-чести. Досега тази година правителствата на Бурунди, Гвинея, Того и Венецуела нарушиха платформите на социалните медии по време на изборите си или предната вечер.

“За съжаление политиките за спиране на интернет набират популярност по целия свят”, казва Лукаш Олейник, независим изследовател и консултант по киберсигурност. “Все повече и повече правителства имат или искат подобен капацитет. Технически е възможно да се проектират мрежи, за да се направи това възможно.”


Source link