Breaking News
Home / Нова технология / Дървесно подобно MOXIE на роувъра на НАСА Perseverance ще преобразува въглеродния диоксид в кислород, Mars Technology News, Firstpost

Дървесно подобно MOXIE на роувъра на НАСА Perseverance ще преобразува въглеродния диоксид в кислород, Mars Technology News, FirstpostАко Персийският роувър започна своето пътуване до МарсТой донесе със себе си редица важни инструменти за проучване на състава на почвата и условията на околната среда на Червената планета и разбиране на нейните подземни геоложки особености.

Един от тези инструменти, експериментът за използване на ресурсите на Mars Oxygen In-Situ (MOXIE), ще може да генерира кислород от въглероден диоксид в марсианската атмосфера, подобно на дървото тук. Ако MOXIE е в състояние успешно да произвежда кислород, това ще бъде благодат за бъдещите командировани мисии за изграждане на биосфера, която може да поддържа живота.

1

7,1-килограмовото устройство може да произвежда до 10 грама кислород на час. според НАСА, Що се отнася до целите на експеримента MOXIE, главният изследовател на устройството Майкъл Хехт каза, че течният кислород за гориво е нещо, което човешките колонии на Марс могат да направят с правилната технология.

    Дървесно подобно MOXIE в Rover Perseverance Rover на НАСА ще преобразува въглеродния диоксид в кислород на Марс

Инструментите на Rover Perseverance Rover. Кредит за снимки: НАСА

Когато хората бъдат изпратени на Марс, сигурното им завръщане е приоритет, което означава, че ще е необходима ракета, която да ги издигне от планетата. Кислородът е неразделна част, задвижващо вещество, за да задвижва ракетите в допълнение към основната си роля за поддържане на човешкия живот.

„Една идея би била да донесем празен резервоар с кислород и да го напълним отново на Марс“, каза той. Въпреки това, ниското генериране на кислород не е причина за безпокойство, тъй като това е тестов модел. Бъдещите генератори на кислород, които ще помогнат на човешките мисии на Марс, ще бъдат около 100 пъти по-големи, според НАСА.

Устройството работи като дърво, тъй като абсорбира CO2 от марсианската атмосфера и създава O2. Според доклад, публикуван в Научно предупреждението ще раздели електрохимично молекулите на въглеродния диоксид, за да произведе кислород и въглероден окис. MOXIE има за цел да произвежда 99,6 процента чист O2.

Веднъж създадено, устройството освобождава молекулите на кислорода и въглеродния окис обратно в атмосферата. Това е и тестова функция, тъй като бъдещите модели ще съхраняват генерирания кислород.

Намерете най-новите и предстоящите технологични джаджи онлайн в Tech2 Gadgets. Получавайте новини за технологии, ревюта и оценки на джаджи. Популярни устройства като спецификации, характеристики, цени, сравнение, лаптоп, таблет и мобилен телефон.
Source link