Home / тенденции / Какво е 8D аудио и как можете да го преживеете?

Какво е 8D аудио и как можете да го преживеете?Ако прекарвате много време в YouTube, може да сте виждали нещо, наречено 8D аудио в колоната „Напред“ или в препоръчаните от вас видеоклипове. 8D? Какво ще кажете за осеммерното аудио? Да, това е едно. Но как може аудиото да има осем измерения? Как можем ушите ни да чуят нещо в осем измерения? И защо 8D видеоклиповете винаги ни казват да си слагаме слушалки?

Накратко, какво по дяволите е 8D аудио? Дайте ни няколко минути и ще проучим всяко измерение на 8D аудио. Ухо отиваме …

Как може звукът да има осем измерения?

Илюстрация на симулацията на хилядолетието, използвайки суперкомпютри за формулиране на това как ключовите компоненти на Вселената биха се развили в течение на космическото време. Илюстрация: Springel et al. (2005 г.); Спектър: NASA / CXC / CfA / Kovács и др.

Нека изясним едно нещо веднага: няма звук с осем, девет или дори 100 измерения, независимо от това, което твърди видеоклип в YouTube. Всъщност аудиото няма никакви измерения.

Нашият мозък обаче е невероятна машина и може да интерпретира входящите звуци от ушите ни в три измерения – същите три измерения, в които всички живеем в ежедневието си: височина, ширина и дълбочина. По този начин можем да видим разликата между звук, идващ отзад, и звук, който е пред нас.

Ще разгледаме как човешкият мозък прави това малко по-късно, но за момента просто ще отбележим, че „8D Audio“ всъщност няма осем измерения. Вместо това, помислете за това като маркетингов термин, използван за идентифициране на конкретен тип аудио запис.

И така, какво е 8D аудио?

8D аудио използва принципите на бинаурален запис, за да накара мозъка ни да повярва, че звуците идват от различни места в триизмерното пространство. Когато една песен получава лечение с 8D, може да създаде впечатление, че стоите насред стая (или фитнес зала, или концертна зала и т.н.), докато всички музиканти и певци магически ви „преместват“. [19659002] Опитайте с тази примерна песен Eminem по-долу – уверете се, че носите слушалки.

Чакайте, това още не е направено?

Абсолютно. Ако обичате да слушате слушалки, вие сте вероятно се натъкнахме на много заглавия – обикновено от разцвета на студийната продукция през 70-те -, които използват този ефект на движение, като разликата е, че повечето професионално произведени песни го използват много пестеливо и никога непрекъснато.

От друга страна, 8D го използва като определяща характеристика: 8D песни винаги пътуват в пространството.

Идеята зад това характерно движение на 8D аудио е, че създава успокояващо усещане eugt, въпреки че е силно субективно дали тя действително го прави или не. По този начин 8D-Audio е подобен на ASMR (автономна сензорна реакция на меридиана) – друго аудио явление в YouTube, чиито фенове могат да настояват, че се отпускат, спят по-добре или просто изпитват приятни втрисания. Разбира се, има и други, които намират това за ужасно.

За ушите ми песента на Еминем отгоре просто звучи така, сякаш вървя напред и назад пред един единствен говорител, който свири Губи се .

Както при всяка форма на изкуство, има направо майсторски приложения на 8D и шокиращо лоши. В най-добрия случай 8D аудио третиранията на любимите ви песни предлагат съвсем нов начин да им се насладите. В най-лошия случай може да се появи виене на свят и гадене.

Къде мога да намеря 8D аудио?

YouTube е може би най-лесното място за намиране на 8D аудио записи. С над 11 милиона съвпадения с „8D Audio“ в Google, това е огромна колекция. Освен това не се изисква абонамент. YouTube е мястото и за 8D процедури от любимите си изпълнители. Въпреки това услугите за стрийминг на абонамент като Apple Music и Spotify също имат нарастващи каталози с 8D заглавия. Това са почти изключително инструментални версии на популярни песни или оригинални произведения, но няма да получите например лошия гай на Били Айлиш Bad Guy в 8D на Apple Music, освен ако Eilish не публикува един от себе си.

Как работи 8D? Аудио работа?

  Neumann KU-100 бинаурален микрофон
Микрофон на Neumann KU-100 за бинаурални записи Neumann

Мозъкът използва различни улики, за да открие откъде идва шумът. Има несъответствие в това колко време отнема един тон, за да достигне до всяко от нашите уши. Звук от дясната ни страна удря дясното ни ухо малко по-бързо от лявото ни ухо. Това е ключова дума. Тогава има ехо и отзвук на звука, когато той отскача от обекти в нашата среда. И накрая, има филтриране – как действителното качество на звука се променя от едното ухо към другото, в зависимост от това как нещо толкова просто, колкото формата на главата ни влияе.

Нашето усещане за възприемане на визуална дълбочина работи с подобни улики. Най-големият проблем е несъответствието между версията на света, която всеки от очите ни вижда.

Така че, ако можете да манипулирате това, което чува всяко ухо, като се преструва на тези улики, можете да подмамите мозъка да вярва, че той чува звук, който идва от него в определен момент от космоса. Binaural audio прави точно това, но изисква използването на слушалки за изолиране на това, което чува всяко ухо. Далеч от нова идея, науката за бинаурално аудио съществува от повече от 100 години.

Аналоговият бинаурален запис се осъществява чрез физическо преместване на източник на звук около серия микрофони, които симулират човешки уши, за да се постигне този ефект. Благодарение на софтуерните инструменти за 3D аудио можете да направите същото цифрово на компютър – без студио или специални микрофони.

Вижте този готин уважаеми VR обяснител, който показва как неговият аудио софтуер може да манипулира звука: [19659012] Това обяснява внезапната експлозия на 8D аудио в YouTube: ако имате правилния софтуер е Лесно е да създавате 8D аудио като Garage Band, Audacity или произволен брой други програми за редактиране на аудио.

Защо? Имам ли нужда от слушалки за 8D аудио?

  Линейка на KEF
Безжични KEF LS50 Bill Roberson / Digital Trends

Слушалките могат да изглеждат като миниатюрен набор от стерео високоговорители, прикрепени отстрани на главата ви. Но те се различават в едно съществено отношение: звукът от едното ухо никога не се простира до другото ухо или обратно. С двойка високоговорители обаче и двете уши чуват и двете говорители почти едновременно, което се нарича кръстосан разговор. Crosstalk не позволява на мозъка да дешифрира точни позиции за звуци.

Ето защо имаме 5.1, 7.1 и дори 5.1.2 системи за съраунд звук. Единственият начин да създадете реалистично усещане за дълбочина с високоговорителите е физическото позициониране на тези високоговорители пред, до, зад и над слушателя и след това внимателно да се контролира кои звуци идват от всеки говорител.

Добре, какво ще кажете за 9D? , 16D, 24D, 48D и 100D аудио?

Доколкото можем да разберем след слушане на подборка от тези заглавия в YouTube, няма реална разлика между тях. Всеки прави един и същ основен трик, като премества някои или всички елементи на песен в симулирано 3D пространство.

Някои от тях движат само вокалите, докато други правят всеки инструмент да изглежда хореографиран в собствения си танц.

Ще бъде ли 8D голям?

Въпреки че е забавно да използваме много стара идея, подозираме 8D и неговите варианти никога няма да са много повече от трик. Не работи без слушалки и всичко това постоянно движещ се звук може да бъде изтощително.

Тогава стои въпросът за законността. От всички 8D песни, които намерихме в YouTube, никой не изглежда официално одобрен от изпълнителя (или лейбъла), чиято песен беше подправена. Ако тези притежатели на права не се включат, не се изненадвайте, ако любимите ви 8D заглавия внезапно бъдат премахнати.

Истинска пространствена аудио или 3D музика като Dolby Atmos Music и Sony 360 Reality Audio все още е в начален стадий и може да бъде опит, който музикалните фенове търсят.

Тези формати са разработени от продуцентите в студиото и се разпространяват в стрийминг услуги чрез звукозаписни издания. Те могат да бъдат оценени както в слушалки (където те също използват бинаурални техники), така и в системи за съраунд домашно кино и дори на отделни 3D високоговорители като Amazon Echo Studio.

Вместо да накарате инструментите и певците да увеличават мащаба над главата си, повечето аудио записи на 3D високоговорители използват технология, за да разширят значително самата сцена на звука и да позволят на музиката да свири около вас.

Значи, имаш го: 8D звук до точката, което понякога звучи точно същото. 8D аудио ли е подходящ за вас? Добрата новина е, че всичко, от което се нуждаете, са слушалки и търпение да изследвате дълбините на 8D аудио колекцията на YouTube.

Препоръки на редактора

Source link