Home / Иновативна / Преглед на Disaster Report 4: 2020s най-добрата PS2 игра

Преглед на Disaster Report 4: 2020s най-добрата PS2 играПравенето на видео игри е трудно начинание в най-добрия случай, но си спестете мисъл за хората, стоящи зад Доклад за бедствия 4: Summer Memories миналия месец за PC, PS4 и преминаване на Запад. Играх го за първи път през 2009 г. в игрово шоу в Осака. Работеше на PlayStation 3 и носех 3D очила. Беше различно време, разбира се – и окончателното издание все още се чувства като крачка назад.

Доклад за бедствия 4 първоначално беше планиран за пускане на 1

0 март 2011 г., но беше отложен за последната минута до късна пролет. Тогава, на 11 март, край източното крайбрежие на Япония се случи опустошително земетресение, което предизвика цунами, при което загинаха почти 19 000 души и предизвика ядрената катастрофа на Фукушима Даичи. Доклад за бедствия 4 игра за оцеляване в пострадал от земетресение японски град, беше отменена три дни по-късно. Неговият разработчик, легендарното студио Irem, никога повече не пуска забележителна игра и много от служителите му напуснаха следващия месец.

Това беше тъжен край за един от по-иконоборците в Япония. Irem беше най-известен с разработването на серията R-Type която завърши с крайния спад на микрофона в класическия R-Type финал и наскоро издаде заглавия като Уникалната очарователна ролева игра PS2 Steambot Chronicles . Най-устойчивото творение от последното десетилетие обаче беше поредицата Доклад за бедствия .

Сурова опасност.
Изображение: Sony

Известен като Zettai Zetsumei Toshi в Япония, което грубо се превежда като „Отчаян град“, игрите са за оцеляването на природните бедствия. Първото заглавие, известно като Доклад за бедствия в САЩ и SOS: Последният бягство в Европа, ви показва като репортер, опитващ се да избяга от земетресение. Продължението Сурова опасност е за двама сервитьори, които се опитват да избягат от апокалиптичния наводнение на Бъдни вечер. И двете игри бяха пуснати на PS2; През 2009 г. на PSP се появи ексклузивно продължение за Япония, Zettai Zetsumei Toshi 3 .

Тези игри може да не са били това, което бих нарекъл „добри“ по конвенционалните стандарти. Те бяха технически некомпетентни и представянето се увеличаваше всеки път, когато сграда се провали. Местоположението беше странно. Доклад за бедствия необяснимо боядиса косата на оригиналната блондинка на японския герой и го кръсти Кийт, като Шамболичният глас представлява вече сложен сюжет. Пъзелите, менютата и инвентарните системи направиха PS1 Resident Evil игрите да изглеждат ефирни и прогресивни.

И въпреки това обичам тази поредица. Суровата опасност, особено е невероятна стрелкова практика, която надхвърля способностите на екипа и се спуква по шевовете на неговата амбициозна структура и многозначен разказ. Дори през 2006 г. играта беше катастрофа на lo-fi, но беше трудно да се намери вина с нейната изобретателност и душевност. Следващата аналогия на смесицата от драма и хумор е може би Yakuza тъй като и двете серии показват сюрреалистичния патос на подпомагане на нормални хора с ежедневни задачи в животозастрашаващи ситуации. Тук обаче няма уличен боен машизъм. Единственият им истински враг е самата околна среда.

Доклад за бедствия 4 съживен от нова компания, наречена Granzella, основана от бивши служители на Irem, е част от тази традиция. Това не е модерна игра за бюджет за секунда, но това не би могло да ви попречи да изпаднете заради нейните странни прелести. Играта започва с вашия създаден персонаж, шофиращ в автобус – вашата цел зависи от вас, избрана от един от многото въпроси с множество отговори – преди да избухне земетресение и градът да изпадне в хаос. Така започва необичайният цикъл от Доклад за бедствия на изследвания, оцеляване и чат с случайни непознати.

Никой, който е запознат с поредицата, няма да се изненада, като научи, че Доклад за бедствия 4 не е техническо чудо. Въпреки простата графика, честотата на кадрите често заеква дори на мощен компютър. Версията за превключване е още повече от стъпка PS2 назад, ако това е вашето нещо. И докато гледате скрийншоти, можете да създадете впечатление, че това е игра със значителни размери, поставена на фона на огромен рушащ се град. Околната среда обаче е разделена на миниатюрни части, които са разделени чрез зареждане на екрана. Преминаването през играта е по-скоро пъзел, отколкото всичко останало. Трябва да намерите подходящия човек, с когото да говорите или използвате.

Въпреки това, Доклад за бедствия 4 постигна определено ниво на истинност с любовта си към детайла и ясната страст, която беше вложена в него. Това е достоверно предаване на Япония, без значение колко разклатена е честотата на кадрите или колко груби са характерните модели. Писането често е тромаво, но е сериозно и сърдечно и е трудно да не се включиш в игра, която ти дава толкова много възможности да изградиш свой собствен герой в главата си. Доклад за бедствия 4 ви дава изричната свобода да казвате и вършите нелепи неща в разгара на криза, която не винаги се работи внимателно, но има необичайния ефект да направи очевидно разумните решения да се чувстват по-смислени. Далеч не са определени ролеви игри, които ограничават избора ви до „успех“ и „успех като задник“.

Подозирам, че Доклад за катастрофата 4 ще падне за повечето играчи, се крие в неговата объркваща вътрешност на логиката и тайнственото решаване на пъзели направо от ранните приключенски игри. Това не е нещо, което едно цяло в едно решение не може да реши, но ако решите да скочите неподготвени, вероятно ще имате смущаващо преживяване, ако нямате време.

Позволете ми да ви дам един ранен пример: след като избягате от огнена ситуация, ще се окажете на улицата без ясна дестинация. Влизате в унищожен супермаркет, където продуктите са разпръснати по пода и ядосани клиенти чакат на празен плот. Работник се крие в стаята на персонала. Проправяте път към банята – трябва да отидете до тоалетната в Katastrophenbericht 4 за да облекчите стреса си – само да го намерите затворен с някой, който издава силни шумове вътре. (В този момент можете да регистрирате отвращението си или да ги развеселите.) Казват ви, че им свърши тоалетна хартия, така че потърсете нещо. В настоящата ни ситуация по рафтовете няма такива.

Връщате се в помещението за съхранение, където намирате ранен мъж на пода с молба за вода. Въпреки че има няколко бутилки с вода в хладилниците на магазина, не можете просто да им дадете няколко. Вместо това продавачът от миналото ви дава униформа в магазина, за да можете да го носите и да обслужвате недоволните клиенти. (Можете да ги претоварите и да дръпнете парите, за да спечелите "аморална точка.") Само тогава той ще ви каже къде е тоалетната хартия в склада и едва тогава можете да я дадете на мъжа в банята – когото предоставя оказва се, че това е мениджърът (това е друга история) – и само тогава можете да закупите вода от него и да го дадете на собствения му служител. За 10 "морални точки".

Има ли нещо от това изобщо смисъл? Бих казал „не“. Въпреки това, удовлетворението от Доклад за бедствия 4 няма много общо с усещането, че са решили добре проектиран пъзел. Това е повече за съществуването във вашия свят, отнасящи се до вашия характер и правите всичко възможно да помогнете. Няма случайни битки или магически заклинания, но това е RPG в най-чистия смисъл на думата.

Това със сигурност не е за всеки, но е заслужаващ публика. Въпреки че Доклад за бедствия 4 премина през почти най-дългия въображаем цикъл на развитие, Granzella продължава да го подкрепя, след като играта най-накрая го направи. Разработчиците дори добавиха VR поддръжка към Steam версията миналата седмица, след като тя беше съвместима с PSVR. Това надхвърли първоначалния план, за да ги направи възпроизвеждащи в 3D на PlayStation 3. Това не е най-елегантното изживяване, но опитът да се потопят играчите в сценариите на Disaster Report 4 е в съответствие с интимния стил на играта.

Има голям шанс да изиграете Доклад за бедствия 4 и да го отпишете като хаос. Това не трябваше да бъде пуснато през 2020 г. Но има и шанс той да се свърже с вас на лично ниво, потвърждавайки защо Irem беше един от най-популярните разработчици на ерата PS2. Следващата игра на Granzella, парадоксално озаглавена R-Type Final 2 ще бъде показана.

Disaster Report 4: Summer Memories вече е наличен на Steam, PS4 и Nintendo Switch.


Source link