Breaking News
Home / технология / Разликата между AI за видеоигри и Real AI

Разликата между AI за видеоигри и Real AI
Добре дошли в Ръководството за начинаещи на AI за начинаещи. Тази многочастична функция е създадена да ви даде основно разбиране за това какво е AI, какво може да прави и как работи. Ръководството съдържа статии за невронни мрежи (публикувани по ред). Компютърно зрение, Обработка на естествен език, Алгоритми и изкуствен общ интелект.

Едно от най-често срещаните погрешни схващания, свързани с технологията за машинно обучение, е идеята, че видеоигрите от 70-те и 80-те години на миналия век имат вграден “изкуствен интелект”

;, който е в състояние да взаимодейства с човешки потребител.

Ако сте любопитни, но бързате, видеоиграта “AI” в традиционния смисъл не е това, към което хората се отнасят в съвременността, когато говорят за изкуствен интелект. „Ботовете“ в онлайн игра за мултиплейър, враговете в шутър от първо лице и контролираните от процесора герои в старите училищни игри на Nintendo не са примери за изкуствен интелект, а умели трикове за програмиране.

Изкуственият интелект под формата, която обсъждаме тук в Neural, включва системи за машинно обучение като централните невронни мрежи зад Alexa, Siri и Google Assistant. Adobe използва AI, за да предвиди как трябва да изглежда корекция, Google го използва, за да намери евтин полет за вас, а Twitter използва AI, за да определи кои реклами да се показват за вас.

С риск от допълнително объркване на нещата, разработчиците на видео игри често използват AI за създаване на видео игри. Например Unreal Engine използва AI, за да даде възможност за изобразяване на графики в реално време. AI обикновено не се използва за контрол на нещо, което взаимодейства с плейъра, тъй като обикновено е лошо решение на повечето програмисти, с които се сблъскват проблемите с програмирането.

Когато играчите мислят за “AI” в игра, е малко вероятно да предвиждат набор от алгоритми за разпознаване на изображения. Сещате се за контролирани от процесора врагове, които могат да открият действията на играча и да реагират. Виждахме врагове на процесора да се прикриват, да изискват помощ и да реагират в натура, докато играчите използват нови тактики. Отново това обикновено не се постига с изкуствен интелект.

Има само толкова много неща, които агент може да направи във видео игра. Следователно обикновено е по-евтино и по-лесно да се кодира агент за конкретни задачи, отколкото да се обучава невронна мрежа за контрол на агента.

Може би в бъдеще ще има смисъл да се създават базирани на AI агенти, тъй като размерът и функциите на игрите се увеличават, за да се изследват световете на видеоигрите заедно с играчите. Една от най-популярните форми за разработване на стабилни AI системи е чрез пускане на модели в световете за видеоигри. Звезди кораб и Супер Марио братове. са сред най-популярните игри за изследвания за машинно обучение.

Целта на това изследване обаче няма нищо общо с развитието на видеоигри. Изследователите наблюдават AI моделите в игровите светове, тъй като те често са базирани на физика и това помага на AI да научи как работи реалният свят.

Въпреки че има няколко изключения, обикновено можем да приемем всяка „AI“ референция в света на игрите, която е свързана с контрола на процесора над агентите – т.е. вражеските орки в Сянка на войната или спътникът на AI в Отрицателно въздействие 4 – не е действителният изкуствен интелект. Докато създателите на двете игри вероятно използват AI за безброй функции при създаването си, самите игри нямат вграден AI за контрол на NPC, агенти, чудовища, съюзници или злодеи.

Публикувано на 10 август 2020 г. – 21:16 UTC
Source link