Breaking News
Home / тенденции / Роботи навсякъде: роботи и животинското царство

Роботи навсякъде: роботи и животинското царство
Добре дошли в поредната партида Robots Everywhere – шоу, в което записваме бавното, но стабилно поглъщане на бъдещите ни овърлоуди и ще покажем как те намират своя път в почти всеки аспект на съвременния живот. В този епизод ние разглеждаме роботи, моделирани след животинското царство, от машини, имитиращи външния вид на нашите домашни любимци, до роботи, които са вдъхновени от определени части от животни.

Немската компания Festo е водещ производител на роботи, които са вдъхновени от определени части от животни. Например „асистентът на бионично боравене“ на компанията е роботизирана ръка, моделирана след ствола на слон, която премахва твърдите лакти в ставите, които виждате на повечето други роботизирани рамена. Това предлага далеч по-голям обхват на гъвкавост и сръчност от повечето други роботизирани захващащи рамена. Всъщност тя работи толкова добре, че компанията също така проектира роботизирана ръка, която използва вендузи, подобна на рамото за октопод, за да създаде меко пипало за захващане на предмети. И FlexShapeGripper имитира хващащото движение на езика на хамелеона, което може да хване голямо разнообразие от предмети, независимо от това как са оформени.

Sony създаде Aibo, куче-робот, което няма да пука, да дъвче обувките ви или да се забърква из къщата. Има и Tombot, който е предназначен като спътник за възрастни хора. Всъщност има доста голям брой домашни любимци, които да избирате в момента ̵

1; от кучета до котки до тюлени.

Има и роботи, които са аниматронни реплики на истински животни. Те се използват във филми, телевизионни предавания, тематични паркове и дори като инструменти за изследване в природата. Учените успяха да използват роботизирани горили, кучета и костенурки, за да изучават животни в собствената си среда и да получат близки гледки към дивата природа.

В края на краищата имаме роботи, които са базирани на животни, но не са предназначени да приличат на животните, на които се базират, като известния кучешки робот на Boston Dynamics, който може да направи всичко – от изкачване на стълби до танци до Бруно Марс. Тази категория роботи за животни включва също гепардски бот на MIT, прохождащ робот от щраус от Agility Robotics и невероятен кенгуру робот от Festo.

Въпреки че царството на животните на роботите не е толкова разнообразно, колкото истинското животинско царство, влошаването на външния вид и движенията на животинското царство доведе до някои важни и вълнуващи постижения в роботиката и ще продължи да го прави и в бъдеще.

Препоръки на редактораSource link