Breaking News
Home / Световна технология / Qualcomm обявява нови чипове за лаптопи и смесена реалност

Qualcomm обявява нови чипове за лаптопи и смесена реалностСлед вчерашния изглед на Snapdragon 865 Qualcomm обявява завършването на своята тридневна технологична среща с още няколко нови чипа Snapdragon: един за смесена реалност и един за лаптопи.

От двете различни категории новият Snapdragon XR2 със фокус със смесена реалност е по-интересният, тъй като Qualcomm твърди, че новият му чип е първата в света поддържана 5G платформа за разширена реалност.

За тези, които не са запознати с жаргоните за слушалки, Extended Reality е просто общ термин, който описва разширена реалност, виртуална реалност и всичко между тях. Ключово значение за Snapdragon XR2 е как Qualcomm адаптира чипа си, за да поддържа слушалки от ново поколение, особено когато границите между VR и AR устройства продължават да се размиват.

За XR2, Qualcomm твърди, че предлага значително по-добра производителност, включително поддръжка за слушалки с разделителна способност от 3000 до 3000 на око и честота на опресняване до 90 Hz, или 360-градусово видео с до 8K и 60 кадъра в секунда. Подкрепата на такива високи разделителни способности би означавала масивен скок върху текущите самостоятелни VR устройства като Oculus Quest който се основава на чип Snapdragon 835 от 201

6 г. и има резолюция от 1,440 на 1600 на око и едно Има скорост на опресняване от само 72 Hz.

Снимка : Qualcomm

В допълнение към подобряването на неща като проследяване отвътре навън: Snapdragon XR2 поддържа интегрирането на до седем различни камери и разполага с персонализиран процесор за компютърно виждане, който например проследяване на до 26 различни точки на ръката на друг. От страна на звука, XR2 осигурява също така възможност за извеждане на 3D пространствен звук, за да се гарантира, че плоският или едностранният звук не пречи на иначе потапящото изживяване със смесена реалност.

Накрая, Qualcomm се стреми да проправи пътя към една от големите 5G мечти с участието на 5G, а именно способността да предава съдържание от смесена реалност от облака към мобилни слушалки, вместо да разчита единствено на бордовата компютърна мощност да има.

Като цяло едно и също предупреждение, което се прилага за Snapdragon 865, се прилага и за XR2. Това е така, защото всички тези функции звучат впечатляващо и напълно футуристично, но Qualcomm не планира да прави собствени слушалки за потребители или предприятия. Това означава, че зависи от производителите на устройства да вземат този чип, да използват неговите функции и да превърнат тези неща в устройство, което всъщност може да искате да купите, което, разбира се, не е тривиално.

Снимка : Qualcomm

От страна на лаптопа, Qualcomm иска да разшири портфолиото си от чипове Snapdragon за използване в Windows-преносими компютри. Така че, ако следвате Snapdragon 8cx който се използва под някаква форма в системи като Microsoft Surface Pro X и Samsung Galaxy Book S това е новите Snapdragon 7c и Snapdragon 8c.

Snapdragon 7c е проектиран за устройства на първо ниво, където Qualcomm има вградена 4G свързаност, 25 процента по-добра производителност и два пъти по-дълъг живот на батерията на конкурентни чипове. (За съжаление Qualcomm не успя да определи точно кои чипове има предвид в случая).

За Snapdragon 8c Qualcomm си постави по-висока цел с чип, предназначен за повече мейнстрийм лаптопи. За Snapdragon 8c Qualcomm твърди, че този нов чип е 50 процента по-бърз от Snapdragon 850, в допълнение към по-мощен графичен процесор и малко по-бърз X24 LTE модем.

Но отново, новите чипове са само част от пъзела, защото след преглед на Surface Pro X, производителността в световен мащаб няма значение дали софтуерът не работи добре с вашия хардуер и операционна система. Това е нещо, което продължава да порази много Windows компютри на Snapdragon.

Но поне ново поколение чипове може да отвори нови възможности за по-добри слушалки и лаптопи в бъдеще. Сега от производителите на устройствата зависи от това. Устройствата с тези чипове вероятно няма да бъдат пуснати до средата на 2020 г.


Source link